T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / SİLİVRİ - Silivri Yusuf Sarıbekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Ergenlik Döneminde Yaşa Bağlı Değişimler

ERGENLİK ÇAĞINDA YAŞA BAĞLI DEĞİŞİMLER

 

14 YAŞ

Bu yaştaki ergenlerde daha çok duygusal alanda belirgin farklılıklar görülür. 13 yaşın verdiği ürkeklik yerini dışa dönük bir yapıya bırakmıştır. 14 yaşında ergen gerek kendisine gerekse çevreye öncesine oranla daha çok yönelmeye başlamıştır. Bedenindeki belirgin fizyolojik değişiklikleri ve fazla enerjiyi hissetmesine karşın kendine güven duyar. 13-14 yaşındaki ergenlerle yapılan karşılaştırmalı çalışmalar, 13 yaşındakilerin daha ciddi ve dikkatli olduklarını ortaya koymuştur. 14 yaşındaki ergen artık aileyi bir kurum olarak kabul etmiştir ve sorgulamaya başlamıştır. Bu sorgulamaya karşın aile bağları daha da güçlü hale gelir.

15 yaş

15 yaşındaki ergenin gelişim özellikleri, belli bir formülle belirlenemeyecek kadar çok ve çeşitlidir. Genç anne-baba ve öğretmenleri için çözülmesi zor bir bilmece haline gelmiştir. Ancak onun da en büyük arzusu kendini anlayabilmek ve başkaları tarafından anlaşılabilmektir.

15 yaşındaki genç 14 yaşın aksine ilgisiz ve kayıtsızdır. Bu onun duygularıyla ilgilidir. Bu dönemin en belirgin özelliği onun duygularının hassaslaşmasıdır. 15 yaş gencinin duygularındaki değişim onun alınganlaşmasına, birçok konuda rahatsız olmasına, bazı şeylere karşı koymasına ve bazılarından da korkmasına yol açar. Bu olumlu ve olumsuz duygular büyüme ve deneyimlerle tam şekillerini bulurlar

15 yaşındaki ergenin olgunlaşma belirtileri üç ana başlıkta toplanabilir:

·         Giderek artan kendini gözlemleme ve kendini tanıma,

·         Gelişen bir bağımsızlık duygusu,

·         Ev, okul ve toplumdaki gruplara bağlanma ve onlarla uyuşma

16 yaş

16 yaşından 5 yıl sonra tam bir olgunluğa erişme söz konusudur. 16 yaşındaki ergen büyükler üzerinde yetişkin etkisi bırakır. Bu yaşta bireyin kendine olan güveninde yeniden artış gözlenir. Kendine olan güveni öyle gelişmiştir ki ailesine de bunu olağan bir durum olarak kabul ettirir. 16 yaş genci ailesinin kendisine uymasını umut eder. Sürtüşmeleri azalmıştır. Çok çeşitli arkadaşlıklar kurmak ister.

        

         Düzenleyen: Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Eda BİLGİÇ

 

          Kaynak: (Yavuzer; Çocuk Psikolojisi, 2008)

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.12.2017 - Güncelleme: 21.12.2017 11:30 - Görüntülenme: 467
  Beğen | 2  kişi beğendi