T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / SİLİVRİ - Silivri Yusuf Sarıbekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Matbaa Teknolojileri Alanı

19-05-2020

 

       SEKTÖREL TANITIM

 

Yazı,resim, fotoğraf gibi görsel çalışmaların, kağıt, karton, plastik, teneke, kumaş, deri, cam, ahşap ve bunlara benzer malzemeler üzerine basılması ve çoğaltılmasına yarayan sisteme matbaa adı verilir.

Matbaacılık günümüzde hemen hemen her sektöre hizmet vermektedir. Ürün yelpazesi çok geniştir. Hava ve su haricinde neredeyse her malzemeye, düz veya şekilli olsun her yüzeye baskı yapılabilmektedir. 

Son yıllarda matbaacılık sektörü ambalaj endüstrisinde çokça kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye ambalaj sektöründe dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girmiştir. İhracat olarakta büyük bir potansiyeli vardır. İhracat rekorları kırmaktadır. 

Matbaacılık sektörü bütün bu olumlu gelişmelerin yanında yetişmiş, eğitimli insan gücüne ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyaç her platformda dile getirilmektedir.

Matbaa ve ambalaj sektörü iyi organize olmuş dernek ve vakıflar gibi sivil toplum kuruluşlarına sahiptir. Bu dernek ve vakıflar öğrencilere staj , burs ve iş olanağı sağlamaktadır. ASD (Ambalaj sanayicileri derneği) sektörün en büyük derneklerinden biridir. BASEV (Basım eğitim vakfı), KASAD (Karton ambalaj sanayicileri derneği), FASD (Fleksibıl ambalaj sanayicileri derneği), ESD (Etiket sanayicileri derneği), OMÜD (Oluklu mukavva üreticileri derneği), TASİAD (Teneke ambalaj sanayicileri derneği) sektörün önde gelen ve katma değer sağlayan sivil toplum kuruluşlarıdır.  

 

OKULUMUZDA MATBAA TEKNOLOJİSİ ALANI 

Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Sarten Ambalaj San. Ve Tic. A.Ş. arasında yapılan protokol kapsamında Matbaa Teknolojileri Alanın kurulması ve atölyenin yapımı, donatımı ve 11.-12.sınıf öğrencilerinin beceri eğitimini işletmede alması konularında proje protokolü yapılmıştır.Protokol kapsamında;15x30 m ölçülerinde, toplam kullanım alanı 450m2 olan bir bina inşa edilmiştir. Bina içerisinde 2 adet derslik, 4 adet tuvalet, 2 adet soyunma odası,  1 adet öğretmenler odası, 1 adet malzeme odası, 1 adet temizlik odası ve 1 adet matbaa atölyesi vardır.Dersliklerin her birinde 15 adet olmak üzere toplam 30 adet bilgisayar vardır. Dersliklerde ve öğretmenler odasında masalar, koltuklar ve klimalar mevcuttur.2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında 10.sınıf seviyesinde 25 öğrenci ile açılmıştır.2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında 10.sınıf 12 öğrenci,11.Sınıf seviyesinde Ofset Baskı dalında 19 öğrencimiz bulunmaktadır.

 

ÇALIŞMA ALANLARI

 

Her türlü kamu ve özel müteşebbis matbaaları, gazeteler, ambalaj firmaları, matbaa malzemeleri satan ve üreten firmalar, reklam ajansları, dijital baskı tesisleri, matbaa makine satıcı ve üretici firmaları ve benzeri daha birçok kuruluşta çalışabilirler.

 


ALAN ÖĞRETMENLERİ

 

                                             AD SOYAD                                                                                      GÖREVİ

Cengiz ZENGİN

                                   Alan Şefi

Canan BÖÇKÜM

                                  Atölye Şefi


 

*****Bu Bölümden mezun olan öğrecilerimiz Lisans(4 Yıl) ve Önlisans(2 Yıl)  gidebilecekleri Yükseköğretim Programları ile ilgili detaylı bilgiye Web Sitemizdeki Rehberlik butonundan ulaşabilirsiniz.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.11.2019 - Güncelleme: 31.03.2021 10:32 - Görüntülenme: 1260
  Beğen | 16  kişi beğendi