Mesleki ve Teknik Eğitimde Öz Değerlendirme

Öz Değerlendirme İlkeleri

Öz Değerlendirme NEDİR?

• Sürekli gelişim sürecinde iyileştirmeye ve gelişime açık alanların tespitinde ilk adımdır. Okul yönetiminde, eğitim öğretimde ve destek hizmetlerinde nelerin işe yarayıp nelerin yaramadığını bilmiyorsanız çalışmalarınızı nelerin üzerine yapılandıracağınızı ve neleri iyileştirmeniz gerektiğini bilemezsiniz.

• Planlamanın ve iyileştirmenin temelidir. Öz değerlendirme sonucunda bir okulun yeterliklerini gösteren güçlü yönlerinin yanı sıra iyileştirmeye ihtiyaç duyulan yönleri de ortaya çıkacaktır. Daha sonra bu bilgiler, okulun stratejik planına geri bildirim sağlar ve sürekli gelişimi destekler.

• Okulda gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak okul personeli tarafından gerçekleştirilecek analizlere dayalıdır.

• Okuldaki herkesi kapsayan bir süreçtir. Personeli sürece dahil ederek görüşlerini almak amaçlanmaktadır.

• Ortakların ve paydaşların da dahil edilmesi gereken bir süreçtir.

• Sürekli gelişimi ve mükemmeli yakalamayı sağlayan bir araçtır.

• Kurum kültürünü olumlu yönde etkileyen ve işleyişin doğal seyrini sağlayan bir süreçtir.

• Kurum performansının kanıtlara dayalı bir süreçle desteklenerek artmasını sağlar.

• Etkili değişikliklerle ilerlemenin yanı sıra, başarıların da takdir edilmesini sağlayan bir süreçtir.

Öz Değerlendirme;

• insanlardaki,  • onların çalıştığı yerlerdeki,  • kullandıkları kaynaklardaki ve  • aldıkları kararlardaki sürekli gelişim sürecidir.

Öz Değerlendirme kapsamında ele alınan konular:

Liderlik, Strateji, Personel Yönetimi, Ortaklıklar, Kaynaklar, Süreçler, Hizmetler ve Çıktılar.

-Öz değerlendirme Uygulama Rehberinde temel alınan rehberlik ve denetim ölçütleri Avrupa Mesleki Eğitim Kalite Güvencesi (EQAVET) kalite göstergeleri ile uyumludur.

-Özdeğerlendirme ekranları her kullanıcı seviyesine göre farklılıklar gösterse de öğretmenler için gelen ekranda Liderlik, Strateji, Personel Politikası, Kaynakların Kullanılması, Süreçler, Ürünler ve Hizmetler, Çıktılar olmak üzere 6 alan bulunmaktadır.

-Sistemdeki yoğunluktan ötürü cevapları kaydederken zaman zaman kesilmeler yaşanıp bu durum cevapların tekrar girilmesine sebebiyet vermektedir. Sisteme giriş yapıp soruları cevaplamak yerine Özdeğerlendirme Rehberi'nden çıktı alıp cevapları yazılı olarak hazırladıktan sonra sisteme giriş yapmak veri kayıplarının önüne geçecektir.

-Her öğretmen kendi mailine gelen bireysel şifre ile sisteme giriş yapabilecek ve tüm zümresi ile alınan ortak görüş raporunu sisteme ekleyip kaydedecektir.Ve her zümre;içerisinde tüm dökümanların yer aldığı belgeleri ,yıl bazlı olarak dosyada saklaması gerekmektedir.

DOKÜMANLAR:

Rehber Dokümanlar:

Kalite Güvence Sistemi Yönergesi

08/05/2019 tarih ve 9127643 sayılı Kalite Güvence Sistemi Yönergesi için tıklayınız

Öz Değerlendirme Uygulama Rehberi

Öz Değerlendirme Uygulama Rehberi için tıklayınız

Öz Değerlendirme Portalı Giriş için tıklayınız.

Yayın: 22.04.2020 - Güncelleme: 24.11.2023 16:21 - Görüntülenme: 857