T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / SİLİVRİ - Silivri Yusuf Sarıbekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı


19-05-2020


SEKTÖREL TANITIM

Ülkede son yıllarda anlam kazanan kentleşme dönüşüm projeleri, nüfus artışı, yükselen hayat standardı ve sektörün ihracat değerinin artması ile mobilyaya olan talep gün geçtikçe artmakta ve doğrudan mobilya sektörüne etki etmektedir.İnsan nüfusunun hızla artması ve bunun yanında da barınma ihtiyacının artması sebebiyle, bu konutların ihtiyacı olan sabit ve hareketli ahşap mobilyaların imalatları kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Ahşap sanayini geliştirmek, üretimi kaliteli ve ucuz imal etmek için çaba sarf edildiği sürece Mobilya ve İç mekan tasarım alanına talep devamlı olacak ve mezun kişilerde iş sıkıntısı çekmeyecektir.Mobilya ve İç Mekan Tasarımı; işlevsel özellikleri ile mekânları kullanışlı hale getiren, estetik değeriyle de yaşadığımız ya da çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli ortamlar haline gelmesini sağlayan bir alandır. Bu alan sanatı ve tekniği birleştirerek ürünü ortaya çıkartmaktır. Alanda ahşap ve ahşap ürünleriyle birlikte boya, vernik, cam, plastik, çelik ve metal gibi gereçlerde kullanılmaktadır.

 

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER ve DALLAR:

          Meslek eğitimi, endüstri meslek liseleri ve teknik liseleri ile çok programlı liselerin Mobilya ve İç mekan tasarım alanında verilmektedir. Bu alanın altında 2 adet dal bulunmaktadır;

1- MOBİLYA VE İÇ MEKÂN RESSAMLIĞI

2- İÇ MEKÂN VE MOBİLYA TEKNOLOJİSİ

 

MOBİLYA VE İÇMEKÂN RESSAMLIĞI Tanımı: Mobilya ve iç mekân ressamlığı, meslek elemanının sahip olduğu  iç mekân yerleşimlerini planlama ve bilgisayarla çizme yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında mobilya ve iç mekân tasarımı mesleğinin gerektirdiği iç mekân yerleşimlerini planlama ve bilgisayarda çizme yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

GÖREVLERİ

Tasarımını yapar,

Ölçü alır ve malzeme temini yapar

Kesim planını oluşturur

Üretim Resmi Çizer

Montaj Resmi Çizer

 

KULLANILAN PROGRAM:

Autocad, Artcam, Adeko Mutfak Programı

YAPILAN İŞLER:

Antre, Genç Odası, Yatak Oadsı, Oturma Odası, Mutfak, Banyo Mobilyası Çizimleri

Mağaza, Eczane, Kuaför Çizimleri

 

İÇ MEKAN VE MOBİLYA TEKNOLOJİSİ DALI:

İç Mekan ve Mobilya Teknolojisi alanı, hazır veya sipariş alarak iş resmini tasarlayan, çizen, ölçülendiren,iş organizasyonunu yapan, iş güvenliği önemlerini alan, malzemeyi seçen, şablon, kalıp, numune hazırladıktan sonra makinelerde ağaç ve ağaç ürünlerini işleyerek sabit ve hareketli mobilya yapan ve bu mobilyaları kontrol eden meslek elemanıdır.

Amacı: Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında mobilya ve iç mekân teknolojisi mesleğinin gerektirdiği iç mekân ve mobilya elemanlarının üretimi yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır

 

 

GÖREVLERİ

Müşterinin istek ve ihtiyaçlarını saptar,Mekanda yapılabilecek gereken değişiklikleri belirlerBoş bir mekanın elektrik, su vb. donanım ihtiyacını da belirler,Mekana uygun türde ve miktarda yapı malzemesini seçer,Mobilya ve iç mekan Tasarımı yapar (elle çizim –bilgisayar destekli tasarım programları ile çizim)Yapılacak mobilyanın resmini çizer ( Elle çizim – bilgisayar ile çizim )Düzenlenecek iç mekanın projesini çizer yada hazır projeyi inceler ( Elle çizim – bilgisayar ile çizim )Gerekli malzeme listesini çıkarır, maliyetini hesaplar ve sipariş eder (Elle ve bilgisayar programı ile)Üretimde çalışacak elemanların nitelik ve sayılarını belirler,Eşyanın modeline göre yapılacak parçaları belirler,Gelen malzemelerin kullanılması ve denetlenmesi için istif edilmesini sağlar,Gerekli malzemeleri temin eder ve malzemelerin kullanılmasını ve kullanıma hazır olmasını sağlar,Parçaların şekil ve özelliklerini malzeme üzerine işaret eder,Ahşap malzemeyi işler (keser ölçüsüne getirir): işi yapar veya yaptırır,Parçaların projeye uygun şekilde birleştirilmesini, pürüzlerinin düzeltilmesini, cilalanması ve aksesuarlarınıntakılmasını yapar veya yaptırır, Kullanılan alet ve makinelerin bakım ve onarımlarının yapar veya yaptırır.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Mobilya ve İç Mekan Tasarım teknisyeni, fabrika ve atölyelerde makine ve iş tezgahlarında çalışırlar.Çalışma ortamı talaş tozları, cila, boya ve vernik kokuları ile yüklüdür. Kişinin tercihine bağlı olarak tasarımbürosunda da çalışırlar. Atölyelerde İş genellikle ayakta yürütülür. Bürolarda ise bilgisayar ve çizimmasası başında geçer fakat piyasa araştırmasından dolayı fuar ve mobilya aksesuar satış noktalarınıdevamlı takip eder.Atölyelerde çalışırken ağaç parçaları kaldırmak, taşımak ve yerlerini değiştirmek gerekebilir.Mesleki uğraş konuları birinci derecede malzeme ve makinelerle ilgilidir. Diğer çalışanlar,işverenler ve müşterilerle iletişim kurmaları gereklidir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Mobilya ve İç Mekan Tasarım teknisyeni, mobilya, kereste, ağaç, sunta, MDF hammaddesi üretenatölye ve fabrikalarda, ağaçla çalışan tüm endüstri kuruluşlarında, inşaat sektöründe, büro mobilya işlerinde, döşemecilikte, boya ve vernik işlerinde, ahşap koruma maddeleri, tutkal,cila ve boya üretiminde ve bunlara bağlı yan sanayi alanlarında, KOBİ (Küçük ve orta ölçekli işletmeler)düzeyindeki işyerlerinde ve dekorasyon sektöründe çalışabilmektedirler. Ayrıca kendi işyerlerini de açabilirler.Mobilya İç Mekan Tasarımı teknisyenleri mimarlık bürolarında, mobilya üretimi ile ilgili sektörde veİç mekanda kullanılan süsleyici unsurların üretimini yapan iş yerlerinde teknik eleman olarak istihdam edilebildikleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler

 

 

 *****Bu Bölümden mezun olan öğrecilerimiz Lisans(4 Yıl) ve Önlisans(2 Yıl)  gidebilecekleri Yükseköğretim Programları ile ilgili detaylı bilgiye Web Sitemizdeki Rehberlik butonundan ulaşabilirsiniz.

 

ALAN ÖĞRETMENLERİ

AD SOYAD GÖREVİ

Yüksel ERDOĞAN 

Alan Şefi

Ali Kamil DEMİR 

Atölye Şefi

Mehmet BADUR

Atölye Şefi

Gökhan ÇİFTÇİ 

Atölye Şefi

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.02.2013 - Güncelleme: 31.03.2021 10:26 - Görüntülenme: 6537
  Beğen | 13  kişi beğendi